Carnisse Haven

Carnisse Haven (PKN)

Pels en zoon (1965) 

In 2005 kwam een nieuw kerkgebouw gereed in de nieuwbouwwijk Carnisselande in Barendrecht. De gemeente nam haar Verschueren- orgel (gebouwd in 1983) uit de oude Rehobothkerk mee naar Carnisse Haven maar dit bleek al gauw niet meer te voldoen (te klein). In juli 2009 leidden de inspanningen van de ingestelde orgelcommissie en adviseur Cees van der Poel tot de aanschaf, wijziging en plaatsing van het orgel van de firma Bernhard Pels & Zoon (Alkmaar) uit 1965, oorspronkelijk gebouwd als opus 632 voor de Gereformeerde Kerk van Heilo.

Het orgel werd bij de plaatsing in Carnisse Haven volledig nagezien en gedeeltelijk gewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke bouw. Zo is de oude Spitsquint 1 1/3’ verbouwd tot een Nasard 3’ en werd de Scherp van het Borstwerk vervangen door een nieuwe Terts 1 3/5’. Het Pedaal kreeg de sinds 1965 gereserveerde Octaaf 4’. De registerplaatjes werden vervangen door nieuwe. De opstelling van frontpijpwerk in de onderste etages van de tussenvelden is gewijzigd om het spreken van de dubbelkoren van de Prestant (HW) te verbeteren. De mahonie orgelkas werd in de kerk gegrond en afgelakt in grijstinten.

Dispositie

Hoofdwerk: Prestant 8’ (dubbel vanaf a) Holpijp 8’ Octaaf 4 Roerfluit 4’ Quint 3’ Octaaf 2’ (uit Mixtuur) Mixtuur 5 st. Sesquialter 2 st. (vanaf g) Trompet 8’ 

Borstwerk: Roerfluit 8’ Koppelfluit 4’ Nasard 3’ Prestant 2’ Terts 1 3/5’ Kopregaal 8’

Pedaal: Subbas 16’ Baarpijp 8’ Octaaf 4’ Fagot 16