Dorpskerk

Dorpskerk (PKN)

Kley/Vermeulen/Reil (1912/1994/2012) 

De oude Dorpskerk dateert van 1512. Aan de buitenzijde van het koor is een gedenksteen geplaatst van de ramp van 1374. Het gebouw werd in 1771 aan de noordzijde vergroot, in 1787 voorzien van de huidige toren en in 1885 nogmaals vergroot. De laatste restauratie dateert van 1962.

Het orgel in de Nederlands Hervormde Dorpskerk werd gebouwd door Gebr. Vermeulen in 1994 en heeft  mechanische sleepladen.Vermeulen bouwde een nieuw orgel met het werk van Bätz als uitgangspunt. Uit het Van der Kley-orgel dat tot dan toe in Barendrecht stond, en uit voorraad van de orgelbouwer werd pijpwerk van Flaes, Vollebregt, Cavaillé-Coll, Laukhuff en Van der Kley gebruikt.

De orgelkas werd met kleine wijzigingen overgenomen van het oude orgel. Het is een ontwerp van P.A. Weeldenburg, architect in Rotterdam. Adviseur bij de bouw was Hans van der Harst. Het orgel werd op  9 december 1994  in gebruik genomen.  In 2004 startte men met een reconstructie van het Cavaillé-Coll-orgel uit Haarlem. De Unda Maris is toen weer teruggeven aan dit orgel. Op deze plaats werd nu een Voix Céleste 8′ geplaatst, afkomstig uit het orgel van de Hervormde Kerk te Dirkshorn.

Vanaf de oplevering in 1994 beantwoordde het Dorpskerk-orgel niet op alle punten aan de verwachtingen, vooral ook door het moeizaam samengaan van de registers van Flaes en Vollebregt.  Na jarenlange voorbereiding kreeg de firma Reil uit Heerde in 2012 de opdracht voor de uitvoering van een renovatie. 

Aan de windvoorziening werd een regulateur voor het Positief toegevoegd, waardoor voor ieder van de manuaalwerken een eigen druk kon worden gecreëerd. De wereld van Flaes op het Hoofdwerk kwam na herintonatie op een natuurlijke winddruk tot leven. De Mixtuur van het Hoofdwerk, die voor een deel uit pijpen van Vollebregt bestond, is vervangen door een nieuwe Mixtuur, die nauw aansluit op het pijpwerk van  Flaes. Daarnaast werd door de fa Reil een nieuwe Trompet 8’ geleverd als vervanging van de bestaande Trompet 8′. Ook dit register werd gemaakt naar het voorbeeld van Flaes. Het pijpwerk van Vollebregt op het Positief onderging eveneens correctie. Ter vervanging van de  in 1994  geplaatste Aeoline 8′ maakte Reil een nieuwe Viola da Gamba 8’ naar voorbeeld van Vollebregt 1863.

Ten slotte is ook de intonatie van het historische en nieuwe pijpwerk van het Pedaal waar nodig herzien.  Door vele kleinere verbeteringen aan de toetsmechaniek is het orgel nu prettiger bespeelbaar.  De oplevering en ingebruikneming van het gerestaureerde orgel vond plaats op 1 november 2013.

Dispositie

Hoofdwerk: Bourdon 16′ Prestant 8′ Roerfluit 8′ Octaaf 4′ Open Fluit 4′ Quint 3′ Octaaf 2′, Terts 1 3/5′, Cornet V, Mixtuur III-V ,Trompet 8′ 

Positief: Holpijp 8′, Salicionaal 8′, Viola da Gamba 8’,  Octaaf 4′,  Fluit 4′ Roerquint 3′, Octaaf 2′, Basson Hobo 8′ Vox Humana 8′ 

Pedaal: Subbas 16′ Prestant 8′ Open fluit 4′ Bazuin 16′

Koppels Hoofdw.-Positief,. Pedaal-Positief, Pedaal-Hoofdw. 

Pedaalomvang C – f’ Manuaalomvang C – g”’ Tremulant

Voor meer informatie over het orgel van de Dorpskerk: bezoek de website van de Dorpskerk Barendrecht waar een speciale pagina is gewijd aan de renovatie van het orgel.

Klik hier voor meer informatie over het Dorpskerk orgel